Paksummat hiukset – Tutustu eri hiustenlähdön ehkäisy menetelmiin

Mitä hiustenlähdöllä tarkoitetaan?

Hiustenlähdöllä tarkoitetaan fysiologista prosessia, joka aiheuttaa sellaista hiusten putoamista, jonka tilalle ei kasva uutta hiusta. Yleisimmin hiustenlähdöllä viitataan hiuspohjan kaljuuntumiseen, vaikka myös muualla kehossa sijaitsevat ihokarvat voivat pudota pois. Nykyään noin 25 prosenttia ihotautilääkäreiden potilaista kärsii hiustenlähdöstä. Hiustenlähtö koskee niin miehiä kuin naisiakin ja naisten hiustenlähdön on viime aikoina havaittu lisääntyneen voimakkaasti. 20–30-vuotiaista naisista muutama prosentti kärsii hiustenlähdöstä, kun 40–60-vuotiailla naisilla prosenttiosuus on jopa 30.

Iän myötä sekä miesten että naisten hiusten tuuheus vähenee. Miehillä tyypillinen hiustenlähtö liittyy testosteronin tuotantoon, kun naisilla hiustenlähtö on vähemmän yksiselitteistä. Hiustenlähtö tapahtuu yleensä vähitellen.

Perinnöllisestä hiustenlähdöstä kärsii noin 25 prosenttia alle 30-vuotiaista ja noin 50 prosenttia alle 60-vuotiaista miehistä. Arviolta 94–96 prosentilla kaikista valkoihoisista miehistä hiusraja on vetäytynyt, ja jopa 50 prosentilta miehistä päälaen hiukset putoavat jos ongelmaa ei hoideta. Afrikkalaista ja aasialaista geeniperimää kantavilla hiustenlähtö ei ole yhtä yleistä.

Aikuisella ihmisellä on päässään noin 100 000 hiusta. Hiuksilla on erilaisia kasvukausia. Ensimmäisen, kaksi–kuusi vuotta kestävän, kasvukauden aikana hius kasvaa 1–2 senttimetriä kuussa. Kasvukautta seuraa noin kolme viikkoa kestävä lepovaihe. Tämän jälkeen alkaa kolme–neljä kuukautta kestävä tippumisvaihe, jonka aikana tippuu noin 80–100 hiusta päivässä. Kuuden kuukauden kuluttua uusi hius kasvaa kohtaan, josta vanha hius aikanaan tippui. Hiustenlähdöstä puhutaan, kun hiuksia irtoaa normaalia enemmän.

Hiustenlähtö

Hiustenlähdön taustalla voi olla useita tekijöitä, joista yleisimpiä ovat stressi, tartuntataudit, ravitsemushäiriöt, kilpirauhasen toimintahäiriöt, hiustuotteiden liiallinen käyttö, sekä erilaiset hormonaaliset ja ulkoiset tekijät.

Hiustenlähtö voi seurata myös synnytyksestä, korkeasta kuumeesta tai erikoisruokavaliosta, jolloin se näkyy kolmen–kuuden kuukauden kuluttua.

Ansaltse tervetullaslahjaksl 5€ Tilaa uutiskirjeemme ja nauti 5€ alennuksesta sekä monista muista tarjouksista.