Paksummat hiukset – Tutustu eri hiustenlähdön ehkäisy menetelmiin

E-book

Ravinto

nutrición

Hiusten terveys, uusiutumiskyky ja tasapaino ovat seurausta monipuolisesta ruokavaliosta. Hiusten kannalta tärkeitä ravintoaineita sisältävät muun muassa kananmunat, maito, kala, liha ja sisäelimet. Rasvaisten tai kuivien hiusten, samoin kuin hilseen ja kaljuuntumisen taustalla ovat usein epäterveelliset ruokailutottumukset.

Kasvispainotteinenkin ruokavaliokin voi sisältää kaikki hiusten kannalta tarvittavat ravintoaineet, kuten näemme tuonnempana. Hiustenlähdöstä kärsivien tulisi välttää hiusten harjaamista ja pitää hiuspohja puhtaana.

Kuinka parantaa hiuskuntoa?

Hiuksia ei tulisi pestä enempää kuin kaksi kertaa viikossa. Shampoon ei tulisi sisältää vahvoja pesuaineita. Suositeltavimmat shampoot ovat mahdollisimman hellävaraisia.

Merivedessä tai uima-altaassa oleskelun jälkeen hiukset tulee pestä, jotta hiuksia kuivattavat suola tai kloori eivät jää hiuksiin pidemmäksi aikaa.

cabellos

Hiuksia suositellaan kammattavan harvapiikkisellä kammalla. Hiusten kuivaamista liian kuumalla ilmalla, samoin kuin väriaineita, hiuslakkaa ja -geeliä tulisi välttää.

Päänahan verenkiertoa suositellaan aktivoitavan roikottamalla päätä alas muutaman minuutin ajan päivittäin.

Monipuolinen, paljon kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio on suositeltava myös hiuskuntoa ajatellen.

Stressiä tulisi välttää ja riittävä unensaanti olisi turvattava mahdollisuuksien mukaan.

Tiesitkö, että…?

Hiustenlähdön aiheuttaja voi olla muun muassa hiuspohjan sairaus, kosmeettiset hoidot tai ultraviolettisäteily.

Hiusten ominaisuudet määräytyvät karvatupen asennosta tämän lävistäessä hiuspohjan. Jos karvatuppi lävistää hiuspohjan pystyasennossa, hius kasvaa suoraan. Karvatupen lävistäessä hiuspohja viistossa asennossa, hius kasvaa kiharana.

Valkoisia hiuksia ei ole olemassa. Harmaat hiukset ovat todellisuudessa läpinäkyviä, mutta näyttävät harmailta valon lävistäessä hiuksen. Ilmiö on verrattavissa esimerkiksi läpinäkyvään kelmuun, joka vaikuttaa valkoiselta rullalle käärittynä.

Hius voi pysyä hiuspohjaan kiinnittyneenä enimmillään kolme vuotta. Tämän jälkeen hius tippuu ja uusi kasvaa tilalle. Päivittäin hiuksia tippuu 50–100.

Leikkaaminen tai lyhyeksi ajaminen eivät saa hiuksia kasvamaan nopeammin. Karvatupen ulkopuolelle ehtineet hiukset ovat kuollutta ainesta. Tästä syystä hiusten leikkaaminen ei satu, mutta niistä vetäminen tuottaa kipua.

Pitkälle ehtinyt kaljuuntuminen voidaan peittää peruukin avulla. Uudenaikaisia hiuslisäkkeitä voidaan pestä, eikä niitä tarvitse ottaa pois esimerkiksi yön ajaksi.

Vältettäviä…

Ovat hiustenlähtöä edistävät tavat ja tottumukset, kuten:

 • Tupakka, alkoholi ja kahvi
 • Epäterveellinen ruokavalio, liika sokeri, tyydyttyneet rasvahapot ja friteeratut ruoat, jotka vaikeuttavat hiuspohjan verenkiertoa ja edistävät hilseen ja kutinan syntymistä.

Kokeiltavaksi…

Seesaminsiemenet ovat paitsi hyväksi munuaisille, ne vahvistavat myös hiuskuntoa. Seesaminsiemeniä voidaan nauttia kahdella tapaa:

 • Paahtamalla 3 grammaa seesaminsiemeniä 5–10 minuuttia ja keittämällä 2 grammaa vihreää teetä. Nauti seos kerran päivässä.
 • Paahtamalla kaksi lusikallista mustaa seesamikahvia ja nauttimalla seos tyhjään vatsaan aamuisin parin kuukauden ajan.

Hiustenlähdön estäminen

Sekoita puoli litraa vettä, kaksi ruokalusikallista hevosenhäntää, seitsemän ruokalusikallista rosmariinia ja seitsemän ruokalusikallista nokkosta. Keitä seosta hiljaisella liekillä. Anna levätä kymmenen minuuttia. Kaada seos siivilän läpi ja hiero hiuksiin pestyäsi hiukset ensin mieluiten rosmariinishampoolla. Hiero seos hiuspohjaan. Älä kuivaa hiuksia hiustenkuivaajalla. Voit myös pestä hiukset aloe vera-shampoolla tai huuhdella hiuksia kamomilla- tai rosmariinivedellä, kookosöljyllä, kanelilla, siankärsämöllä, tuoreilla nokkosilla, basilikalla tai takiaismehulla.

Vesikrassimehulla hieronta

Sekoita 100 grammaa vesikrassia veteen ja kaada seos hiuksiin. Hiero hiuspohjaa hyvin ja jätä seos vaikuttamaan 30 minuutin ajaksi. Pese sitten hiukset normaalilla shampoolla. Voit toistaa hoidon kaksi kertaa viikossa.

Oliiviöljy ja pähkinät

Kaada 250 cl oliiviöljyä lasiin ja lisää seitsemän pähkinää paloiteltuna. Anna seoksen levätä viikko viileässä ja kuivassa. Sekoita joka ilta. Viikon kuluttua voit levittää seosta sormin hiuspohjaan samalla kevyesti hieroen. Pese hiukset kolmen tunnin jälkeen. Toista hoito kolme kertaa kuussa.

Sipulibalsami

Keitä litra vettä ja lisää kuorittu sipuli. Kun sipuli on pehmeä ja vesi on kiehunut noin puoleen alkuperäisestä, kaada seos siivilään. Levitä seosta iltaisin hiuspohjaan kevyesti hieroen ja anna vaikuttaa yön yli. Toista hoito viikon ajan ja pidä sitten kahden viikon tauko ennen seuraavaa hoitokertaa.

Vinkkejä hiustenlähdön torjumiseen

 • Suojaa hiuksesi auringonvalolta. Aurinko ja merivesi vaikeuttavat hiusten kasvua.
 • Vältä geelin, hiuslakan ja muiden kemiallisten hiusmuotoilutuotteiden käyttöä Korvaa kemialliset hiustuotteet luonnonmukaisilla hiusmuotoilutuotteilla.
 • Vältä hiusten harjaamista sillä harjaaminen helpottaa hiustenlähtöä. Käytä harvapiikkistä kampaa ja pidä hiuspohja aina puhtaana.
 • Vältä myssyjen, hattujen tai huivien käyttöä. Anna hiuspohjan hengittää.
 • Vältä pinnien, hiuslenkkien ja muiden hiuspidikkeiden käyttöä Ne vahingoittavat hiuksia.
 • Vältä hiusten värjäämistä kemiallisilla väreillä. Ne aiheuttavat hiustenlähtöä.
 • Vältä hiustenkuivaajan käyttöä. Anna hiustesi kuivua itsekseen aina kun mahdollista.
 • Vältä stressiä. Stressi voi aiheuttaa hiuspohjan verenkierron heikkenemistä ja hiustenlähdön kiihtymistä.
Ansaltse tervetullaslahjaksl 5€ Tilaa uutiskirjeemme ja nauti 5€ alennuksesta sekä monista muista tarjouksista.