Paksummat hiukset – Tutustu eri hiustenlähdön ehkäisy menetelmiin

Mitä kaljuuntumisella tarkoitetaan?

Kaljuuntumisella tai kaljuudella tarkoitetaan fysiologista prosessia, joka aiheuttaa sellaista hiustenlähtöä, jonka tilalle ei kasva uutta hiusta. Yleisimmin kaljuuntumisella viitataan hiuspohjan kaljuuntumiseen, vaikka myös muualla kehossa sijaitsevat ihokarvat voivat pudota pois. Nykyään noin 25 prosenttia ihotautilääkäreiden potilaista kärsii kaljuuntumisesta. Kaljuuntuminen koskee niin miehiä kuin naisiakin ja naisten kaljuuntumisen on viime aikoina havaittu lisääntyneen voimakkaasti. 20–30-vuotiaista naisista muutama prosentti kärsii kaljuuntumisesta, kun 40–60-vuotiailla naisilla prosenttiosuus on jopa 30.

Iän myötä sekä miesten että naisten hiusten tuuheus vähenee. Miehillä tyypillinen kaljuuntuminen liittyy testosteronin tuotantoon, kun naisilla kaljuuntuminen on vähemmän yksiselitteistä. Kaljuuntuminen tapahtuu yleensä vähitellen.

Perinnöllisestä kaljuuntumisesta kärsii noin 25 prosenttia alle 30-vuotiaista ja noin 50 prosenttia alle 60-vuotiaista miehistä. Arviolta 94–96 prosentilla kaikista valkoihoisista miehistä hiusraja on vetäytynyt, ja jopa 50 prosentilta miehistä päälaen hiukset putoavat jos ongelmaa ei hoideta. Afrikkalaista ja aasialaista geeniperimää kantavilla kaljuuntuminen ei ole yhtä yleistä.

Aikuisella ihmisellä on päässään noin 100 000 hiusta. Hiuksilla on erilaisia kasvukausia. Ensimmäisen, kaksi–kuusi vuotta kestävän, kasvukauden aikana hius kasvaa 1–2 senttimetriä kuussa. Kasvukautta seuraa noin kolme viikkoa kestävä lepovaihe. Tämän jälkeen alkaa kolme–neljä kuukautta kestävä tippumisvaihe, jonka aikana tippuu noin 80–100 hiusta päivässä. Kuuden kuukauden kuluttua uusi hius kasvaa kohtaan, josta vanha hius aikanaan tippui. Kaljuuntumisesta puhutaan, kun hiuksia irtoaa normaalia enemmän.

Hiustenlähtö

Hiustenlähdön taustalla voi olla useita tekijöitä, joista yleisimpiä ovat stressi, tartuntataudit, ravitsemushäiriöt, kilpirauhasen toimintahäiriöt, hiustuotteiden liiallinen käyttö, sekä erilaiset hormonaaliset ja ulkoiset tekijät.

Hiustenlähtö voi seurata myös synnytyksestä, korkeasta kuumeesta tai erikoisruokavaliosta, jolloin se näkyy kolmen–kuuden kuukauden kuluttua.

Ansaltse tervetullaslahjaksl 5€ Tilaa uutiskirjeemme ja nauti 5€ alennuksesta sekä monista muista tarjouksista.